"Bugün Sadece Oyun Mu Oynadın?" afişi tüm devlet ve özel anaokullara

Epsilon Yayınevi’nden çıkan ve Gaye Amus tarafından yazılan “Çık Dışarıya Oynayalım” kitabında yer alan tablo Türkiye’deki tüm anaokullarında da yaygınlaştırılabilenecek. Gaye Amus’un kitabında bahsettiği ve Finlandiya’nın anaokullarındaki duvarlarda yer alan afiş artık Türkiye’deki anaokullarının duvarlarında da yer alması hedefleniyor. Özellikle de ebeveynleri oyunun önemi ile ilgili bilinçlendirmeyi amaçlayan “Bugün Sadece Oyun Mu Oynadın?” afişi Epsilon Yayınevi’nin de izniyle tüm devlet ve özel anaokullarına armağandır.

Kitapta yer alan tablonun aslı, referans verilerek siz değerli eğitmenlere ulaştırılmaktadır. A3 boyutunda Doğada Öğreniyorum sayfamızdan indirebileceğiniz afişe buradan ulaşabilirsiniz:

BUGÜN SADECE OYUN MU OYNADIN?

Gaye Amus'la Milliyet gazetesi için yapılan röportajı

Zeynep İşman'ın Gaye Amus ile yaptığı röportajı 1 Mayıs 2022’de yayınlanan Milliyet gazetesinde okuyabilirsiniz.

@milliyetcomtr



Repost @birliktebuyuyoruz: 1 yıldır Bodrum’da yaşıyorum ve buraya gelirken “Oh çocuğum yılın en az 9 ayını açık havada geçirebilecek” diyordum. Ancak gördüm ki burada da, “ayağını denize sokma, çorabını çıkarma kum olmasın, rüzgar var dışarda ders olmaz, çok engebeli güvenli değil” gibi kendimizi ve çocuklarımızı doğadan uzaklaştırdığımız gerekçelerimiz var. Yani mesele iklim değil, zihniyet. Oysa ne derler: “Kötü hava yoktur, yanlış giysi vardır”

Açık havada eğitim çocukların bedensel, duygusal, sosyal ve akademik gelişimleri için çok önemli. Ancak giderek azalan doğal alanlar, teknoloji ve üzerine pandemi derken çocuklar açık alanlardan koparılıyor. Oysaki gerçek hayat dışarıda ve deneyimlemeden, hareket etmeden öğrenme olmuyor.

Sınıf dışı eğitim konusunda yıllardır çalışan, 14 yıldır Helsinki’de yaşayan ve erken çocuklukta doğa pedagojisi üzerine çalışmalar yapıp, Türkiye’de Doğada Öğreniyorum @dogadaogreniyorum platformunu kuran çevre eğitmeni Gaye Amus ile doğada öğrenme ve sınıf dışı eğitim hakkında konuştuk. Ayrıca @epsilonyayinevi nden çıkan yeni kitabı Çık Dışarıya Oynayalım’ı okumanızı tavsiye ederim. Okurken ağlayabilirsiniz ama (halimize)! Ancak kendisi Türkiye’nin bu anlamda hızlı yol alabilecek kaynaklara sahip olduğunu ve bu bakış açısının hızla yayıldığını söylüyor 🙏🏻

Yazının tamamı Milliyet Pazar’da

Gaye Amus'un yeni kitabı "Çık Dışarıya Oynayalım-Doğa Pedagojisine Doğru Bir Öğrenme Yolculuğu" yayımlandı

Gaye Amus’un kitabı “Çık Dışarıya Oynayalım-Doğa Pedagojisine Doğru Bir Öğrenme Yolculuğu” yayımlandı

Gaye Amus’un "Çık Dışarıya Oynayalım: Doğa Pedagojisine Doğru Bir Öğrenme Yolculuğu" adlı kitabı Epsilon Yayınevi tarafından yayımlandı. Doğada Öğreniyorum’un kurucusu olarak da tanıdığınız Amus, Çık Dışarıya Oynayalım’da sınıf dışı eğitim ve doğa pedagojisine dair Avrupa’da birinci elden edindiği bilgileri ve tecrübelerini aktarıyor. Kitaba D&R mağazalarından ve internet üzerinden buradan ulaşabilirsiniz.

Çık Dışarıya Oynayalım

“Çocuklar, onlara rehber olan yetişkinler ve çevremiz, hepimiz birbirinden beslenen ve yenilenen doğanın kendisiyiz.” -Gaye Amus 

● Orman anaokulu nedir?

● Sınıf dışı eğitim ne demek?

● Doğa pedagojisi nedir?

● Kendimizi ormanın güvenli kollarına nasıl bırakabiliriz?

● Doğada oyun esnasında cesaret verici, çevreye de özen gösteren cümleleri nasıl kullanırız?

● Kötü hava diye bir şey var mı?

Dışarı çıkmaya hazır mısınız? Bu kitabı okuduktan sonra sınırlarınızı okul binalarının çok ilerisine taşımak isteyeceksiniz. Çünkü Gaye Amus yıllara yayılan deneyimini kendi hikâyesinin dönüm noktalarıyla birleştirerek okulöncesi sınıf dışı eğitim macerasını anlatıyor. Ülkemizde Doğada Öğreniyorum’un kurucusu olarak da tanıdığımız Amus, açık havada olmanın çocuklara ve hatta yetişkinlere getirdiği bakış açılarını anlatırken, kuzey ülkelerinde öğrendiklerini de kitap aracılığıyla paylaşıyor. Eğitmenler ya da ebeveynler olarak çocuğun doğal ritmine, onun ihtiyaçlarına ve ilgilerine dayalı bir akışa dahil olmak istiyorsanız haydi, Çık Dışarıya Oynayalım!

8 Ekim 2021 Uluslararası Orman Okulu Günü 2021

Uluslararası Orman Okulu Günü-8 Ekim 2021

Orman Okulu Günü, orman okulları ile ilgili güzel ve harika her şeyi birbirine bağlayan, paylaşan ve kutlayan bir gündür. Uluslararası Orman Okulları Ağının bir üyesi olarak Doğada Öğreniyorum, sizleri de 8 Ekim 2021 Orman Okulu günününü paylaşmayı ve orman okullarını kutlamayı davet ediyor!

forest school dogada ogreniyorum.jpg

Orman Okulunun değerleri ışığında kutlamalar

Kuzey yarım kürede Ekim, ormanda olmak için çok güzel bir zamandır. Mevsimin ilk ateşi için özel bir kelime olmalı ve onu değişen mevsimlerin bir parçası olarak kutlamalıyız.

Kutlamalar bizi bir araya getirir. Orman okulları, dışarıda olmanın getirdiği çocuklukla duraklama, rahatlama ve yüksek sesle gülmek için harikadır. Nereden geldiğimizi ve ne kadar yol kat ettiğimizi düşünme zamanı.

Orman Okulu Günü tam olarak bunu yapıyor. Bu yüzden Orman Okullarının temel mesajı kutlamak, paylaşmak ve bağlantı kurmaktır. Dünyanın neresinde olunursa olunsun Orman Okulu deneyimi insanları bir araya getirdi.

Dördüncü yılında Orman Okulu günü her yıl daha da büyüdü. Geçen yıl ise ilk kez uluslararası oldu! Bize katılmak çok kolay!

Orman Okulu Günü kutlamanız istediğiniz kadar büyük ya da küçük olabilir. Orman okulu yaklaşımınızın çocuklara neler kattığını haykırabilir veya ateşin etrafında bir fincan çay içip sohbet de edebilirsiniz. Tıpkı 2020'de başlı başına bir zevkli bir kutlama halini alması gibi. İlham alın ve Orman Okulu Günü kutlamaları sayfamıza buradan göz atın: https://forestschoolday.org/celebrations/

Bağlan ve katılın

Orman Okulu Günü kutlamasına üye olmak çok kolay! Orman Okulu Günü web sitesindeki kısa formumuzu doldurun ve nasıl kutlayacağınızı bize bildirin. Hiçbir ücret ödemeden dünyanın her yerinden katılabilirsiniz! https://forestschoolday.org/register/

Katılabilmek için şu anda Orman Okulunu uyguluyor olmanıza bile gerek yok,destekçi olmanız yeterli. Orman Okulu İngiltere’de 25 yılı aşkın bir süredir var. Artık Orman Okullarının ikinci nesline tanık oluyoruz ve bu muhteşem bir gelişme!

 

Çocukken hiç Orman Okuluna katıldınız mı? Yoksa Orman Okulu yaklaşımını deneyimleyen, Orman Okulu günlerine katılan bir torununuz mu var? Bir ateşin etrafında bir bardak çay içebilir ve Orman Okulu ile ilgili anılarınızı ve deneyimlerinizi topluluğumuzla paylaşabilirsiniz.

 

Anılarınızı Paylaşın

Etkinlikler 8 Ekim 2021 tarihinde veya bu tarih civarında gerçekleşecek. Şimdiden sosyal medyada kutlamalarını paylaşmak isteyen insanlar arasında büyük bir heyecan görüyoruz. Siz de #FSD2021 #WeLoveForestSchool #ormanokulugünü #ormanokulunuseviyoruz etiketlerini kullanarak o tarihlerde paylaşım yapabilirsiniz.

3 Mayıs Uluslararası Orman Anaokulları Günü

3 Mayıs Uluslararası Orman Anaokulları Günü. 4. yıl kutlamaları için bu özel gün için Doğa Çocuklarının Elçilerinden selamlar var! aralarında Doğada Öğreniyorum kurucusu Gaye Amus’un da olduğu 15 video umut ekiyor ve defalarca neşe veriyor. Elçiler arasında Şili'den Matias Knust, Almanya'dan Petra Jäger, Estonya'dan Imma Reinas, Finlandiya ve Türkiye'den Gaye Amus, Fransa'dan Ruth Joiner, İtalya'dan Paolo Mai, Litvanya'dan Zilvinas Karpis, Ladakh, Agata'dan Lama Konchok Gyaltsen ve Susanne Mic var. Polonya'dan Preuss ve Dorota Zaniewska, Romanya'dan Anca Stan, İsviçre'den Nadja Hillgruber ve Christoph Lang, İspanya'dan Katia Hueso, Çek Cumhuriyeti'nden Tereza Valkounová ve Galler'den Darren Lewis. Hepsi, geçen yılı nasıl deneyimlediklerini, ülkelerinde hangi umut ve güven aşılayan projelerin yeni ortaya çıktığını veya halihazırda olanların nasıl geliştiğini yürekten, kişisel ve çok otantik sözlerle söylüyorlar. Bununla, size ilham vermek ve sizi motive etmek için dünyaya bir cesaret sinyali gönderiyoruz: Tüm çocuklarla doğaya çıkın!


Tüm videolar izlemeniz için davet ediyoruz. Bağlantıya buradan ulaştıktan sonra websitesinde bulunan "Ücretsiz" düğmesini tıklamanız yeterlidir.

Orman Anaokulları Günü.jpg

“Earth Care, People Care and Fair Share in Education: The Children in Permaculture Manual” yayımlandı

Yazarlardan biri olan Gaye Amus’un “Earth Care, People Care and Fair Share in Education: The Children in Permaculture Manual” (Eğitimde Yeryüzünü Gözetme, İnsanı Gözetme ve Adil Paylaşım: Çocuklar Permakültürün İçinde Elkitabı) adlı kitabı yayımlandı. Kitabın amacı çocuk merkezli permakültür yoluyla sürdürülebilir bir eğitime ışık tutmak ve herkesi sınıf dışına, doğayla buluşturmak. Bu kitap eğitimcilere, ebeveynlere, büyükanne ve babalara ve çocukların eğitimi ile ilgilinen herkese, onların reziliyans becerisine sahip, bütüncül bir yaklaşımla yetişmesi için ilham vermektedir.

Doğadaki Son Çocuk kitabının yazarı Richard Louv’un “Earth Care, People Care and Fair Share in Education: The Children in Permaculture Manual” kitabına referansı:  ”Yeryüzünü Gözetme, İnsanı Gözetme ve Adil Paylaşım, ilkeler olarak tüm mevsimlere ve mesleklere hizmet edebilir. Eğer yeterince çocuğun ve onlara eşlik eden yetişkinin hayatına girebilirse, bu felsefe dünyayı değiştirebilir.”

Uluslararası Çocuklar Permakültürün İçinde konferansı 8 Temmuz 2019’da Londra’da

cip+poster+conference.png

Londra'da 8 Temmuz'da 2.si düzenlenecek olan "Çocuklar Permakültürün İçinde" Uluslararası Konferansı'nda Gaye Amus "Çocukların empati becerisinin doğayla gelişmesi/ Building empathy with nature in young children " adlı konuşma yapacaktır.  Konferans ile ilgili daha fazla bilgi için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Uluslararası Orman Anaokulları Konferansı 3-5 Mayıs 2019, Zürih, İsviçre

Doğada Öğreniyorum'un kurucusu Gaye Amus 3-5 Mayıs’ta İsviçre, Zürih’te Finlandiya ve Türkiye’yi temsilen Uluslararası Orman Anaokulları Konferansı’nda sunum ve atölye yapacaktır. Yaklaşık 16 ülkenin farklı temsilcileri olacağı bu konferansın tamamı açık havada gerçekleşecektir.Konferans ile ilgili daha fazla bilgi için bu sayfadan ulaşabilirsiniz

internationale-WaKi-Konferenz-Logo-V2-bunt-400.jpg

III. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Sempozyumu 2019

Näyttökuva 2019-08-15 kello 9.54.16.png

Antalya'da Okul Öncesi Eğitim Kurumları ve Eğitmenleri Derneği (OKEVED) tarafından düzenlenen ve Turkiye'de ilk defa uluslararası yapılan "Dünya Değişiyor,Okulum gelişiyor" temalı III. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Sempozyumu ile Gaye Amus, 22 Mart Cuma günü sunumu ve atölye çalışması ile Finlandiya'dan gelip konuşmacı olarak katılım sağladı. Daha fazla bilgi için