Çocuklar Permakültürün İçinde
“Gezegenemizin geleceği, insanların ve doğal kaynakların kıymetinin bilinmemesinin ve istismar edilmesinin uzun vadedeki etkilerini düşünülmesi gerektiren bilinçteki değişime bağlıdır. Çocuklara, erken çocuklukta hem birbirlerine hem de doğal dünyaya karşı hassas, merhametli ve işbirlikçi bir ilişki geliştirmeleri için destek vermek, bu yeni bilincin oluşması adına önemli bir adımdır.” (s1, Alderslowe, Amus, Deshaies 2018).
Bu iki günlük kurs, Finlandiya’dan İtalya’ya, İskoçya’dan Romanya’ya uzanan iyi örnekler paylaşıldığı 3 yıllık Avrupa projesi “Çocuklar Permakültürün İçinde” nin bir ürünüdür. Bu süreçte kaynak taraması, iyi örnekler, kısa filmler ve “Çocuklar Permakültürün İçinde Rehberi: Eğitimde dünyanın gözetilmesi, insanı gözetilmesi ve adil paylaşım” / ‘Earth Care, People Care and Fair Share in Education: The Children in Permaculture Manual’ adlı kitabın yazılması gibi pek çok kaynak oluşturulmuştur.
Uluslararası geçerliliği olan ve ileride Çocuklar Permakültürün İçinde Uygulayıcısı/ CIP Practioner olmak için ilk adım olup, 5 günlük kursun önkoşuludur.
Bu kurs kimler içindir?
3-12 yaş çocuklarla çalışan eğitimciler, okul öncesi, ilkokul öğretmenleri, orman okulu liderleri, çocuklarla çalışan permakültür tasarımcıları, informal eğitimde çalışanlar (okul dışı kulüp liderleri, izciler) ve ebeveynler (doğal, çocuğun bakımını üstlenen/sorumlu veli veya büyükanne/büyükbaba olabilirsiniz)
Katılımcının 21 yaş ve üstü olması gerekmektedir. Katılımcı sayısı 18 ile sınırlıdır.
Amaçlar: Kursun amacı katılımcıların;
çocuklara deneyimsel öğrenmeyi sağlamak için açık havaya çıkartmak konusunda ilham almaları
ilgileri ve yaşadıkları zorluklar doğrultusunda olumlu çözümler bulmaları
tüm süreç boyunca çocukların öğrenmede ortak olmalarını sağlayan, bütüncül ve yaratıcı bir yaklaşım hakkında bilgi edinmeleri
dünyayı gözetmek,insanı gözetmek ve adil paylaşım etiklerinin eğitim ortamına nasıl entegre edilebileceğini anlamaları
iyi ve ilham veren örnekleri görmeleri,duymaları ve deneyimlemeleri
çocuklarla yaptıkları çalışmalarında permakültürün nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmeleri
İki kişiye %50 burs verilecektir. Burslarımız mesafeden ve maddi kısıtlamalardan dolayı İstanbul’a gelmekte zorlanan, öncelikle doğu, kuzeydoğu ve güneydoğudaki illerimizdeki öğretmenlerimize verilecektir
İstanbul dışından gelecek olan katılımcılar konaklama için yer önerisinde bulunulacaktır.
Eğitmen
Helsinki,Finlandiya’da yaşayan Gaye Amus, okul öncesi ve sınıf dışı eğitim konusunda uzmanlaşmış çevre eğitmenidir. Okul öncesi kurumlarındaki 12 yıllık çalışma deneyiminin içinde Finlandiya’da orman anaokulu da bulunmaktadır. Doğada Öğreniyorum’un kurucusu olan Gaye Amus, sınıf dışı eğitim ve doğa pedagojisi üzerine eğitimler, danışmanlık ve konferanslarda sunumlar vererek çalışmalarını uluslararası olarak sürdürmektedir. Türkiye’de anaokullarda ve ilkokullardaki doğa hareketini orman anaokulları ve okulları liderleri eğitimlerini vererek başlatmıştır. Çocuklar Permakültürün İçinde projesini öncüsü ve ortak kurucularındandır. “Çocuklar Permakültürün İçinde Rehberi: Eğitimde dünyanın gözetilmesi, insanı gözetilmesi ve adil paylaşım” adlı kitabının ortak yazarlarındandır.