Orman Anaokullarına Giriş Kursu-İzmir
Eğitimlerin birinci aşaması olan Orman Anaokullarına Giriş kursu Büşra Sümeyra Sözbilir Eroğlu ve Müzeyyen Kardaş Koçak ile 7-8 Aralık’ta İzmir’de Dereköy,Menderes’te gerçekleşiyor. İzmir’de düzenlenecek kursumuza siz değerli eğitmenlerin büyüyen ve genişleyen sınıf dışı eğitim (outdoor education) ağımıza davet ediyoruz. Kursa, okul öncesi eğitmenlerin, ilköğretim sınıf ve branş öğretmenlerin, çocuk gelişimi ve eğitimcilerin, özel eğitim öğretmenlerin, bu alanlarda öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencilerin, eğitim alanı mezunu müdürlerin, akademisyenlerin,psikologların, PDR ve sosyal hizmetler uzmanların başvuruları kabul edilecektir.
Duvarlar ve çatılar tarafından çevrelenmeyen öğrenme alanlarıdır orman anaokulları. Eğitmen çocuğa rehberlik ederken asıl olan çocuğun merkezde olduğu sınıf dışı bir öğrenme deneyimidir. Kaşif çocuk oyun oynar, kendi ilgi ve yönelimleri doğrultusunda ormandan ve doğadan öğrenir.
Eğitmen: Büşra Sümeyra Sözbilir Eroğlu ve Müzeyyen Kardaş Koçak
Tarih: 7-8 Aralık 2024
Yer: Dereköy,Menderes- İzmir
Saatler: Cumartesi 9.30-16.30 arası ve Pazar 9.30-17.30
Kursa katılım ücreti 8030 tl (220 euro) olup sertifika ve 5 haftalık portfolyo konusunda rehberlik içermektedir.
7-8 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan Orman Anaokullarına Giriş eğitimi,Doğada Öğreniyorum’un üç aşamadan oluşan sınıf dışı eğitim kurslarının ilk aşamasıdır. Eğitim 2 gün olup hem ormanda hem de iç mekanda gerçekleşecektir. İç mekanda sunum şeklinde teoriye yer verilirken, uygulama ve grup çalışmaları hava koşullarından bağımsız doğanın içinde yapılacaktır.
Orman anaokullarına ve sınıf dışı eğitimine giriş niteliğindeki bu kurs orman anaokullarının temel özelliklerini, çocukların yanı sıra yetişkinlerin doğayla yeniden nasıl bağ kurabileceklerinin hem teori hem de pratik eşliğinde vermeyi amaçlamaktadır. Ormanın ve doğanın, fiziksel,sosyal,duygusal, bilişsel ve dil gelişimini desteklerken, aynı zamanda ilham verici bir öğrenme ortamı da olduğu gösterilecektir. Gaye Amus tarafından kendi ülkemize ve kültürümüze göre geliştirilen bu kurs ile katılımcılar, bu ortamlarda çalışabilmeleri için özgüvenlerini geliştirecek ilk adımları atacaklardır. Kurs iki günlük olup katılımcılardan 5 haftalık uygulama yapmaları ve portfolyo oluşturmaları beklenmektedir. 5 hafta süreyle haftada bir yapılan uygulama için eğitmen Büşra Sümeyra Sözbilir Eroğlu ve Müzeyyen Kardaş Koçak tarafından rehberlik desteği de alacaklardır. Portfolyoların eğitimden sonra en geç 6 ay içinde tamamlanması beklenmektedir.
Finlandiya’dan Sınıf Dışı Eğitim uzmanı Gaye Amus’un desteğini alan bu eğitim, devamı olan ikinci aşama için ön koşuldur. Sınıf dışı eğitimin daha kapsamlı bir şekilde ele alındığı ikinci aşama, 4 günlük bir eğitim olup Orman Anaokulları Eğitmeni Gaye Amus tarafından gerçekleştirilecektir. 2.aşama eğitiminin 5 haftalık uygulamalarından sonra asistan Prof. Dr. Szczepanski’nin onayı ile Finlandiya’dan sertifika verilecektir. Bu eğitimler dizisi ileride orman anaokullarında çalışmak veya açmak isteyenler için yardımcı olacak ve güvenli bir şekilde ormanda çocuk grubu lideri olmasını sağlayacaktır. Birinci aşama olan Orman anaokullarına giriş kursunun içeriği aşağıdaki gibidir:
Sınıf dışı eğitim alanı olarak ormanın sağladığı zenginliği keşfetmek
Farklı ülkelerden orman anaokulu örnekleri
Risk almak ve sınıf dışı eğitimde karşılaşılabilecek zorluklar
Yetişkinin rolü
Dokümantasyon
Uygulamaya yönelik etkinlikler
Çocukların ilgilerinin önemi ve farklı yaş gruplarının ihtiyaçları
Katılımcı sayısı sınırlıdır. Kayıt için son başvuru tarihi 3 Aralık’tır.
İki kişiye %50 burs verilecektir. Burslarımız mesafeden veya maddi kısıtlamalardan dolayı eğitimlerimize gelmekte zorlanan, öncelikle doğu, kuzeydoğu ve güneydoğudaki illerimizdeki öğretmenlerimize verilecektir. Burs için son başvuru tarihi 13 Kasım'dır.
İzmir dışından gelecek olan katılımcılara önkayıt yaptıktan sonra konaklama için uygun ilçe de önerilecektir.
Önemli Bilgi: Kursa katılan öğretmenlerin portfolyolarını eğitimden sonra en geç 6 ay içinde tamamlamaları beklenmektedir.
Eğitmenler hakkında:
Büşra Sümeyra Sözbilir Eroğlu
Büşra Sümeyra Sözbilir Eroğlu, Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Çift Anadal Programından 2009 yılında mezun olmuştur. Değişim öğrencisi olarak North Carolina Üniversite’nde aldığı dersler kapsamında 0-3 yaş grubu çocuklara yönelik erken çocukluk eğitim merkezinde stajını tamamlamıştır. 2016 yılında Erasmus(+) KA1 projesiyle Galler’den Agored Cymru ve FSA onaylı Orman Okulu Uygulayıcı/Lideri sertifikası almıştır. 2018 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimini "İstanbul’daki Bir Devlet Anaokulundaki Orman Okulu Programının İncelenmesi” başlıklı tez ile tamamlamıştır. 2023 yılında Anadolu Üniversitesi Erken Çocuklukta Otizm Spektrum Tezsiz Yüksek Lisansını tamamlamıştır. 2022- 2023 yıllarında “Herkes İçin Orman Okulu” projesiyle özel gereksinimli öğrencilerle çalışmıştır. 2024 yılında Doğada Öğreniyorum’un 3. Aşama “Sınıf Dışı Eğitim ve Doğa Pedagojisi Eğitmen Eğitimi”ni tamamlamıştır. MEB bünyesinde öğretmenlere yönelik “Doğal alanlarda ve doğada öğrenme” eğitimleri vermektedir. “Yeşil İz Orman Okulu Etkinliği”, “Erken Çocukluk Eğitiminde Doğa ve Orman Pedagojisi”, Erken Çocukluk Eğitim Programlarında Doğa Eğitimi” kitabı yazarlarındandır. 2022 yılından itibaren Rehberlik Araştırma Merkezinde Psikolojik Danışman olarak çalışmaktadır.
Müzeyyen Kardaş Koçak
Müzeyyen Kardaş Koçak, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Eğitimi bölümü 1992 mezunudur. 2017 yılında Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Okul Öncesinde bölümünde tezli yüksek lisans programını tamamlamıştır. 1992 yılı itibariyle özel ve resmi okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmenlik ve idarecilik yapmıştır. Halen İstanbul’ da resmi bağımsız anaokulunda okul müdürlüğü yapmaktadır. 2014 -2016 yılları arasında Erasmus(+)KA1”Orman Okulları ile Doğada öğreniyorum” projesiyle Galler’den Agored Cymru ve FSA (Forest School Association) onaylı Orman Okulu Uygulayıcı/Lideri sertifikası almıştır. 2017 yılında basılan “Yeşil-İz Orman Okulu Etkinlikleri “ kitabı yazarlarındandır. 2016 yılından beri idareciliğini yaptığı okullarda Orman Okulu liderliği yapmaktadır. Almanya’ya Flesburg şehrindeki Orman Anaokulları'nı gözlemlemeye gitmiştir. Muğla, Kütahya, Zonguldak ve Sakarya illerinde yapılan Orman Okulu ve Sınıf Dışı Öğrenme ile ilgili projelerde eğitmenlik yapan Müzeyyen, bu konuda yaptığı çalışmaları birçok kongrede sunmuştur. Ayrıca MEB bünyesinde öğretmenlere yönelik eğitimler vermektedir. 2024 yılında Doğada Öğreniyorum’ un 3. Aşama”Sınıf Dışı Eğitim ve Doğa Pedagojisi Eğitmen Eğitimini tamamlayarak ilk mezunlarından biri olmuştur.
Kursa katılan öğretmenlerin geri bildirimleri:
“Bu kursu başka eğitmenlere de öneririm. İlham veriyor çünkü.”
“Bu kurs bana temel felsefeyi yaşama fırsatı kattı, 'serbest oyun' ve doğa ile iletişimin önemini fark etmemi sağladı. Kursu kesinlikle başka öğretmenlere öneririm, deneyimlemenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Mesela ben Pazartesileri genellikle yorgun ve motivasyonum düşük olarak başlarım haftaya. Ama bu hafta sabahları alarmsız bir şekilde, hatta normalde uyandığım saatten bir saat daha erken uyanmaya başladım. Kendimizde değişimi görmek eğitimin önemini ve gerçekliğini arttıracağını düşünüyorum.”
“Çok şey öğrendim ve öğrenirken eğlendim. Biran önce 2. kursu bekliyorum!”
“Doğada eğitime inanan herkesin vizyonuna yeni şeyler katacağına inanıyorum. Serbest oyunun önemi, doğada paylaşılabilecek birçok etkinlik, riskler, doğada dikkat edilmesi gereken hususlar bakımından bu alanda çalışmak isteyen tüm öğretmenlere bu tarz bir eğitim almalarını öneririm.”
“Sınıf dışı eğitim ile ilgili bilmediğim ve merak ettiğim birçok şey öğrendim. Ayrıca farklı ülkelerde sınıf dışı eğitimin nasıl gerçekleştiğini, sınıf dışı eğitimin neleri kapsadığı hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum. Bu kursu sınıf dışı eğitim ile ilgilenen herkese öneririm. Çünkü kurs eğitmeni bu alanda uzman kişilerin başında geliyor. Eğitmenin yaptığı uygulamalar ve teoriye dönük anlatımı çok iyiydi.”
“Giriş icin çok şey kattı. Bundan sonrası için ilk aşama oldu. Çocuklarla zaten bir şeyler yapıyordum, biraz daha ileri taşıdı beni. Başkalarına bu kursu öneririm elbette. Doğada çocukla nasıl zaman geçirsem diyen eğitmenler için inanılmaz keyifli bilgi ve tecrübeler edindik. Çocukların doğada olması gerektiğine inanıyorum”.